Susijumala Käsittelen pääosin jonninjoutavaa sontaa, minkä ei pitäisi kiinnostaa ketään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Yksityinen sektori

Yritysten etu on kaikkien etu

Monesti keskusteluissa ja kannanotoissa luodaan kärjistyksiä ja vastakkainasetteluita yksityisen ja julkisen sektorin tai työnantajien ja työntekijöiden välille. Totuus on kuitenkin se, että kaikki ovat toisistaan riippuvaisia. Työpaikkoja ei ole ilman yrityksiä, eivätkä yritykset voi toimia ilman työntekijöitä. Yksityinen sektori ei voi toimia ilman toimivaa yhteiskuntaa, eli julkista sektoria. Yhteiskunta puolestaan ei voi toimia ilman yritysten tuomaa rahoitusta.

Mummojen ja pappojen hyvinvointikilpailutukselle stoppi

Viime päivinä kuohunta yksityisten hoivapalveluiden suhteen on paisunut kuin pullataikina. On paljastunut laiminlyöntejä, verovälttelyä ja paljon muuta. Oma kotikuntani Muurame ei ole jäänyt tässä asiassa syrjään vaan kohun keskiössä oleva Esperi Care pyörittää Paatelan hoivakotia Muuramessa. Hoivakoti on saanut huomautuksia toiminnastaan ja epäkohtiin on puututtu jo aikaisemmin, mutta kuten uutisoinnista on nähty, niin puutteita löytyy edelleen.

Sininen tulevaisuus kopioi Persujen mission, syytä muillakin olisi

 

Sininen tulevaisuus kopioi Perussuomalaisten mission vaatimalla yrittäjyyskasvatusta lapsille / nuorille peruskoulutuksen yhteyteen. Tämä on ollut jo vuosia sitten jopa alkuajoista lähtien Perussuomalaisten ”business idea” -listalla ja tämä oli se yksi syy miksi aikoinaan liityin Perussuomalaisiin.

Ylen avoin data - kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden asialla?

Yle avasi vaalikoneensa datan, ja ennen kuin kattavat analyysit ja kartat valmistuvat, excelissä voi helposti tehdä nopeaa kysymyskohtaista tutkiskelua. Ensimmäisen kuvaliitteenä olevan kysymyksen avaamisesta kiitos kuuluu Mika Mäntykankaalle Espoosta.

Säästöjä työhyvinvoinnilla

Kokkolan kaupunginvaltuuston joulukuun kokouksessa käsiteltiin talousarviota vuodelle 2017. Jo ammattinikin puolesta kiinnitin huomioni kohtaan, jossa kaupunginhallitukselle annettiin mahdollisuus käyttää YT-menettelyä henkilöstön vähentämiseen tai lomauttamiseen, jos talousarvion tavoitteisiin ei päästä. Esitin, että näiden keinojen sijasta voitaisi yksinkertaisesti kysyä henkilöstöltä itseltään mistä heidän mielestään kannattaisi etsiä säästökohteita.

Julkisen sektori ongelma on se itse

Ajat ne muuttuvat: enää ei ole olemassa työpaikkoja, joissa saattoi työskennellä työuransa eläkkeelle saakka. Elämme maailmassa, jossa tulos, tehokkuus sekä proaktiivinen ote ovat itsestään selvyyksiä. Yksityinen sektori on jo uuteen aikaan siirtynyt askel asteittain, eikä muutos ole aiheuttanut rajuja shokkireaktiota. Mutta julkisella sektorilla asiat ovat toisin. Se on kuin olisi talviunilta säpsähtäen herännyt.

 

Vaurauden luojat

Usein kuulee väitettävän, että yksityinen sektori luo yhteiskunnan vaurauden ja julkinen sektori "elää muiden varoista". Näkemys pohjautuu 1980-luvun reaganilaiseen ja thatcherilaiseen retoriikkaan, joka oli pitkään Suomessa vierasta johtuen vahvasta tuesta hyvinvointipalveluille ja tulonsiirroille – toisin sanoen pohjoismaiselle mallille. Viime aikoina tämän tyyppinen talouspuhe on kuitenkin rantautunut Suomeenkin. 

Eurostat: Suomi on EU:n ykkönen

Lippu salkoon, olemme nyt ykkönen. Nimittäin Eurostatin uutisen (7.7.2015) mukaan Suomen julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat nousseet suurimmaksi koko Euroopan Unionin alueella. Edellisten vuosien kestosuosikit Ranska ja Tanska tippuivat pois kultakannasta. Viime vuosien jatkuva kotitalouksien verotuksen korottaminen ja julkisen sektorin kasvattaminen suhdanteista piittamatta ovat tuottaneet siis hedelmää.

Säästökuurien nurjat puolet

Säästötalkoot olivat täydessä vauhdissa, ja PersKeKo-hallitus oli kovin yksimielinen: ainoa tapa kutistaa julkista sektoria ja säästää valtion ja kuntien kuluja on siirtää toteutus yksityisille toimijoille, mutta säilyttää vastuu julkisella sektorilla. Perusterveydenhuollon ja lastenhoidon kohdalla tämä oli ollut suorastaan helppoa, joten kolmen kopla oli jatkanut samalla mallilla muihinkin tehtäviin.

Mikä erottaa vasemmiston oikeistosta?

Eräs vanha vitsi kuuluu: "Mitä eroa on ankalla?" Vastaus on "Se ui paremmin kuin kävelee."

Mitä eroa oikeistolla ja vasemmistolla? Kumpikaan ei ymmärrä kilpailun päälle.

Vasemmisto pitää kynsin ja hampain kiinni siitä, että mahdollisimman moni palvelu tuotetaan julkisesti ja ilman kilpailua, kun taas oikeisto pyrkii yksityistämään ihan kaiken, riippumatta siitä syntyykö yksityistetylle toimialalle kilpailua vai ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä